Hayvan Pazarý online sisteme taþýnýyor |
aramba, 30 Mays 2012 |
"Hayvan Pazarý" online sisteme taþýnýyor... AB hibesiyle faaliyete geçirilecek olan Sakarya'da 108 bin avroluk canlý hayvan pazarýndaki ihaleler elektronik ortama taþýnacak.
Sakarya Ticaret Borsasý'nýn geliþtirdiði "Ýzlenebilir Modern Hayvan Pazarý Projesi", Avrupa Birliði'nden 108 bin avro hibe ve Doðu Marmara Kalkýnma Ajansý'ndan (MARKA) 95 bin lira kredi desteði almaya hak kazandý. Proje kapsamýnda Erenler ilçesindeki 16 dönümlük arazide geçen yýl "Canlý Hayvan Pazarý ve Park Yeri Ýhale Salonu" inþaatýna baþlandý.
Yüzde 90 oranýnda inþaat aþamasý tamamlanan ve 3 milyon liraya mal olacak tesiste, elektronik koltuklar, televizyonlar, elektronik turnike ve kamera sistemleri yer alacak. Elektronik koltuklara yerleþtirilen butonlarla gerçekleþtirilecek açýk arttýrmada, alýcýlar Hayvan Kayýt Sistemi (Türkvet) ile entegre barkod sistemiyle hayvanlarýn özelliklerine göre alým kararý verecek.
'Sistemden görebilecegiz'
Sakarya Ticaret Borsasý Genel Sekreteri Yiðit Ateþ, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, barkod sistemiyle Türkvet'e adapte bir yapý oluþturacaklarýný söyledi.
Pazara getirilen hayvanlarýn kulak küpelerini barkod sistemiyle kayda alacaklarýný ifade eden Ateþ, "Böylelikle doðumundan aþýya ya da geçirdiði hastalýklara kadar hayvanlarýn tüm bilgileri edinebileceðimiz bir yapýyý oluþturacaðýz. Saðlýksýz, hastalýklý olan ya da geçmiþten günümüze geçirdiði rahatsýzlýklarý detaylý olarak görebileceðimiz sistemi hayvan daha pazara girmeden elde etmiþ olacaðýz" diye konuþtu.
Ateþ, ihale salonunda stantlar, elektronik koltuklar, turnike, kamera sistemi ve verilerin yansýtýlacaðý televizyonlarýn bulunacaðýný anlatarak, þöyle devam etti:
"Hayvanlar alýcýlarýn önüne getirilecek. Barkod sistemiyle okutulan tüm teknik bilgileri, ekrana yansýtýlacak. Alýcý, hayvanýn hem fiziki özelliklerini hem de detaylý bilgilerini ekranda görecek. Elektronik buton sistemiyle fiyat artýrýlarak veya azaltýlarak ihale sistemi olacak. En fazla fiyatý veren, hayvaný satýn alacak, hayvan kantara girecek, sonra da hemen satýlacak. Satýldýktan sonra tescil yerimiz var, orada resmi evrak hazýrlatacaðýz, hayvanlarýn kilolarý, birim fiyatlarý ve özelliklerinin hepsi yer alacak.
Vereceðimiz evrakla ticaret resmiyet kazanacak ve üretici kendini garanti altýna almýþ olacak. Alýcýnýn "Ben bu malý almýyorum, bu malý senden almadým, bunun parasýný 2 ay sonra ödeyeceðim" deme lüksü kalmayacak. Çünkü her þey resmileþecek. Üyelerimize elektronik çipli kart vereceðiz ve ihaleye giriþ o kartla yapýlacak, üye olmayanlar giremeyecek."
"Sistem, kayýt dýþý canlý hayvan satýþlarýnýn önüne geçecek önemli bir adým" diyen Ateþ, "Avrupa Birliði ile müzakerelerde hayvan ticaretinin kayýt altýna alýnmasý çok önemli. Bu tarz sistemlerde bu ticareti yapanlarý kayýt altýna alma noktasýnda çok önemli bir adýmý oluþturuyor" þeklinde konuþtu.
Detaylý çalýþma yapýldý
Türkiye'deki 52 hayvan pazarý içinde Avrupa Birliði hibesi alabilen tek kuruluþ olduklarýna dikkati çeken Ateþ, proje için detaylý çalýþma yaptýklarýný söyledi.
Avrupa'da da proje örneklerini incelediðini kaydeden Ateþ, "Ýhale sistemi yapan yerleri ziyaret ettik. Güney Amerika'ya ziyaretimiz oldu. Arjantin'de
'Merkado' denilen, dünyanýn en büyük hayvan pazarýný gördük. 40 bin büyükbaþ kapasiteli ve ihale sistemlerinin yapýldýðý çok modern bir pazar. Oradaki altyapý çalýþmalarýný inceleyerek, proje örneklerini aldýk ve bu yapýyý gerçekleþtirdik. Burada böyle bir sistemi hem üreticinin hem de alýcýnýn hizmetine sunacaðýz" ifadelerini kullandý.
Tesisin birkaç ay içinde faaliyete geçmesi planlanýyor. Sektör Haberleri hakkýndaki diðer yazýlar
|
|
|